De Reis door Jouw Zelf in Bewust Worden en het Her-Ontdekken en Her-Inneren wie Jij Bent in Essentie
Home » Artikelen » Veranderingen en Verwachtingen

 

 

Veranderingen en Verwachtingen

 

In ons leven veranderd er elke dag wel wat. De ene dag meer dan de andere.

Als we onze puberteit voorbij zijn denken we dat we het hebben gehad en in rustiger vaarwater komen. Voor sommigen is dat zo, maar de meest mensen beginnen dan echt met hun leven op de kop te zetten. Een baan, een relatie, een huis, kinderen. In deze of een andere volgorde,sommige dingen wel of niet. In het begin is alles leuk. Je verwacht het mooiste leven dat je maar kunt hebben.

Toch begint het na een tijdje te knagen en dan denk je ineens ‘is  dit het nou’? Het gaat helemaal niet zoals je wilt en gedacht had.

Je baan is veeleisend misschien, je loopt misschien op je tenen. Het inkomen is minder dan je verwachtte, of je collega’s zijn niet zo leuk als je dacht. Kinderen zijn leuk, maar kosten veel energie en misschien heb je wel een kind met problemen op school, problemen met de gezondheid of wat dan ook. Maar de hypotheek of huur moet wel betaald worden, en je gaat door met in je achterhoofd dat je je niet moet aanstellen, want je hebt immers alles wat je hart begeert. Met je partner loopt het ineens ook niet zo goed. Hij of zij doet niet wat jij wilt en eigenlijk doet niet niemand wat jij wilt. Het loopt ook helemaal niet zoals jij had bedacht hoe het moet lopen.

 

Je komt vast te zitten, steeds vaster. Je gaat eten of drinken, meer dan goed voor je is. Je wordt boos op je kinderen, op je partner en misschien op nog wel veel meer mensen. Zij hebben het gedaan. Zij maken je leven tot een grote ellende. Dat denk je althans. Je gedachten worden steeds sterker hierover en je voelt je steeds ontevredener met je leven.

Misschien zoek je een andere baan en sommigen gaan zelfs op zoek naar een andere partner. Vreemdgaan’ past ook in dit plaatje en/of andere dingen waarvan je eigenlijk best weet dat het niet de oplossing is, maar je weet niet anders, dus doe je maar wat.

Je graait om je heen, constant naar buiten gericht om je geluk te zoeken bij andere mensen, andere dingen.

Je bent je totaal niet bewust van het feit dat alles in jezelf zit. Dit kan ook niet, want dit heb je niet geleerd.De meeste mensen hebben van huis uit niet meegekregen over gevoelens te praten. Geen verwijt aan de ouders, zij wisten ook niet beter. Zij liepen ook wel vast, gingen vaak toch door, want voor jezelf kiezen is eng en wat moet je dan? Dit weerhoudt nog steeds veel mensen om voor zichzelf te kiezen.

En daarbij bedoel ik niet dat je dat niet kan zonder gezin, zonder partner, zonder mensen om je heen. We zijn immers niet geboren in Tibet als monnik, zodat we op de berg kunnen zitten mediteren. Nee, we zijn in het hier en nu, in dit land, op deze plek. De juiste plek in de meeste gevallen. Hier is het dat we onze lessen mogen leren. Vaak bij deze partner, in dit gezin.

Maar je bent zo ongelukkig en wat moet je dan met die mensen?!

Naar jezelf kijken, je wereld binnen in je vergroten. Op andere wijze naar buiten kijken.

Leren wat ware vrijheid is, wat ware en onvoorwaardelijke liefde is.

Het begint met zelfliefde en zelfvertrouwen, dat is de basis. De basis die bijna niemand heeft tegenwoordig. Die basis was er wel toen je geboren werd, maar door alles wat er daarna gebeurde is die vaak weg. We hoorden in ons leven zo vaak dat je niet goed genoeg bent, dat je het bent gaan geloven. En ja natuurlijk, in veel gevallen hebben we ons gedrag ook gewoon aangepast aan de gedachten over jezelf en gaan er dingen ook helemaal niet goed.

Als je onzeker bent, dan voelt en ziet een ander dat en zal daar gebruik van maken, bewust of onbewust.

Stap 1 is dus de liefde voor jezelf en jezelf altijd op de eerste plaats te zetten, in alles wat je doet, zonder de realiteit uit het oog te verliezen en in blinde paniek dingen te doen waar je later spijt van zou kunnen krijgen.

Stap 2 is te kijken waar je nu staat. Welke veranderingen zijn er in je leven geweest en welke verwachtingen had je daarvan? Waren die realistisch? Laat je alles van een ander afhangen of neem je zelf je beslissingen. Sta stil bij alles wat er in je leven gebeurd. Werkelijk stil. Wees verdrietig als je verdrietig bent, wees blij als je blij bent. Heb je een kind gekregen, verwacht dan niet dat je oude leven op dezelfde voet door kan gaan. Kun je juist geen kinderen krijgen en had je dat wel gewild, dan is je leven ook veranderd. Hol niet door, doe niet alsof alles zomaar niks is, veeg niets van de tafel van hup het is weer voorbij en nu gaan we weer door of het de normaalste zaak van de wereld is. Is je relatie voorbij, dan zul je moeten kijken wat er mis is gegaan, niet aan je partners kant, maar aan jouw kant. Je kunt wel zeggen maar als hij.. of zij.. dan.. Nee, zo werkt het niet. Want zo zal het nooit gaan. Hij of zij zal altijd dingen doen waar jij het niet mee eens bent. Je hebt immers je eigen leven gekregen om te leiden, niet om te lijden. En dat lijden komt vaak doordat we van de ander zoveel verwachten. Dat lijden komt ook vaak omdat we niet goed met veranderingen in ons leven om kunnen gaan. Probeer dus om je eigen situatie objectief te bekijken. Neem afstand van jezelf en kijk eens naar je situatie alsof het om een ander gaat. Lukt je dat niet, dan is het handig om daarbij iemand in te schakelen die wel objectief kan zijn en niet met je meepraat in jouw verdriet of boosheid. Dat helpt niet, dat werkt niet. Je kunt wel gelijk krijgen van iemand, maar of je daar nou gelukkig van wordt?! Je blijft dan namelijk hangen, hangen in je onmacht en je doet jezelf daardoor nog meer lijden.

Stap 3 is je beeld van jezelf en de mens om je heen te veranderen. Dat je je eigen leven in handen kunt nemen. Dat je niet afhankelijk bent van anderen. Je kan je eigen beslissingen nemen. Dit betekend niet dat je alles alleen moet doen, dat is weer wat anders. Kijk waar je ontevreden bent en ga dat veranderen. Hiervoor moet je wel helder kunnen denken en niet in een fase zitten als hierboven. Dan moet je echt genoeg zelfvertrouwen en zelfliefde hebben, anders ben je snel terug bij af.

Door die zelfliefde en dat zelfvertrouwen leer je namelijk wat je echt belangrijk vindt in het leven. Wat je werkelijk leuk vindt in het leven. Niet op een materialistische manier, maar op een gevoelsmanier. Wat er diep binnen in je leeft, waar je passie ligt. Dan leer je wat je ziel wil. En daar wordt je uiteindelijk echt blij van. Diepgelukkig zelfs. Dan gaat je hart weer spreken en dan leer je je medemens anders te zien.

Dan zie je dat ook zij een hart hebben en net zo verstrikt zitten in hun eigen leven als jij in de jouwe. Dan voel je dat het anders kan en dat ga je dan ook doen. Vanzelf. Stap voor stap. Je gaat goed voor jezelf zorgen, ook stap voor stap. En door het goed zorgen voor jezelf, ga je automatisch goed zorgen voor een ander, je medemens, bv je kind of je partner. Je gaat langzaamaan met andere ogen kijken.

Uiteindelijk ga je de hele wereld anders bekijken en dat is een volgende stap.. maar eerst is die nog ver weg en niet ter zake doende. Begin altijd alleen maar met jezelf. Leg een ander niets op en ook jezelf niet. Doe rustig aan. Geef jezelf alle tijd om te worden wie je was. Een prachtig mens met een liefdevol hart die van het leven houdt zoals het is, die zichzelf waardeert aan alle kanten, die geen moeite hoeft te doen zichzelf te bewijzen aan een ander, want dit prachtige mens hoeft dat niet te doen, omdat ie weet dat ie al prachtig is. Geen strijd, gewoon Zijn. Die mens die mee kan gaan in veranderingen, misschien met een aantal stapjes op de plaats, in de stilte bij zichzelf, in de tijd en ruimte die nodig is. Die mens die geen verwachtingen heeft van de ander of van zichzelf en daarmee iedereen tekort doet, inclusief juist zichzelf. Die ook weet wat wel en niet realistisch is in dit leven, en toch ook kan dromen en die dromen waar kan maken. In het centrum van jezelf is het goed toeven en dan sta je met beide benen op de grond en je hoofd in de hemel, het mooiste wat een mens kan overkomen en de moeite waard om aan te werken.

Terug bij je ziel, die mooie pure ziel. Die ziel kan je zelf terugvinden, ook helemaal in jezelf, niet bij een ander. Het kost velen een hoop energie, een heleboel tijd en bloed zweet en tranen, maar tijd is er genoeg, energie bouw je wel weer op en bloed zweet en tranen.. ach je doet het immers voor jezelf? En uiteindelijk voor een betere wereld, dat willen we toch allemaal?

Verander jezelf, verander de wereld!

 

 

Liefs, Petra

 

Note: Als je op een bepaald punt in je leven wel weet wie je bent kan je uitgaan van een interactieve wisselwerking met mensen, waarin wel een soort van verwachtingen zijn, omdat ieder voor zich weet wat verantwoordelijkheid is, dat ieder op zich kan in-en aanvoelen bij zichzelf en bij de ander, waardoor er een zeer prettige samenwerking als een vanzelfsprekendheid tot stand kan komen. Een waar bevrijdingsfeest.