De Reis door Jouw Zelf in Bewust Worden en het Her-Ontdekken en Her-Inneren wie Jij Bent in Essentie
Home » Artikelen » Spijt en Schuld

 

  

Spijt en Schuld

 

Hebben we allemaal wel eens iets gedaan waar we ons heel erg slecht bij voelden toen we dat aan het doen waren en vooral erna? En hebben we allemaal iets gedaan waar je van te voren ook al wel van wist dat het niet door de beugel kon, maar deed je het toch?

Ik denk van wel.

En is dat erg?

Ja en nee. Ja, omdat sommige daden echt niet kunnen, iets wat je diep van binnen eigenlijk wel weet.

Nee, omdat het in je binnenste nog niet helemaal duidelijk was en omdat je met je hoofd bezig was en niet in je gevoel zat toen je een bepaald iets deed, waarvan je nu ziet dat het niet kan. Gevoel is iets anders dan emoties. Zit je in je emoties, dan gaat je ego met je op de loop en kan je niet helder nadenken, kan je niet intuïtief, zuiver en eerlijk reageren.

Moet je je daar dan schuldig over voelen? Schuldgevoel is iets waar je niets aan hebt. Het brengt je aan het piekeren en geeft je meer problemen dan je misschien al hebt, zoals lichamelijke klachten. Je kan beter gaan overdenken hoe je het beter en anders kan aanpakken. Spijt dat je iets hebt gedaan is wel iets waar je wat aan hebt. Zodra je spijt voelt kun je er iets mee doen. Inzicht verkrijgen waarom je dat hebt gedaan, wat er achter zit. Maar zet spijt niet om in een schuldgevoel.

Is het aandacht?

Is het gebrek aan liefde in je leven?

Ontevredenheid, machteloosheid of wat dan ook?

Wat is het?

Ga dat voor jezelf na. Met dat inzicht kun je gaan zoeken hoe je de dingen anders kunt doen en hoe je bepaalde dingen die je mist in je leven kunt gaan verkrijgen, zonder daar een ander mee te schaden. Want dat is vaak wat er gebeurd. Je hebt een ander net zo geschaad als jezelf. Dat levert boosheid op en vaak veel verdriet. Pak de draad van je leven op en ga het anders inrichten. Vind je zelf en je leven de moeite waard om dit te doen. Heb je geen idee hoe je dit moet doen, praat er dan over met iemand die je daarin werkelijk kan steunen. Zoek geen mensen van wie je gelijk krijgt, daar heb je niets aan. Sta open voor de realiteit en wees niet bang voor wat een ander van je kan denken. Wees ook niet bang voor je eigen duistere kant. Deze kant zal je eerst volledig onder ogen moeten zien en accepteren, voordat je het kunt veranderen.

Sommige mensen hebben daar veel tijd voor nodig, anderen kunnen het in een ommezwaai veranderen. Neem je eigen tijd, je eigen tempo. Alles is goed. En je zult zien dat wanneer je om hulp gaat vragen er hulp is. Je komt de juiste mensen tegen en je gaat vooruit in plaats van achteruit of dat je blijft hangen in het eeuwige zelfde vaste patroon.

Stap uit die cirkel, het web waarin je vastzit. Maak je eigen vreugdevolle web en spin een vrolijk leven, waar je je zorgen zonder spijt en schuldgevoel kunt bekijken en waardoor je elke actie van je zelf en anderen kunt transformeren naar iets waar je wat aan hebt en waar je van kunt leren.

 

Liefs, Petra

 

Note:De intentie om altijd je best te doen om het goed te doen voor jezelf en voor een ander, zonder schuldgevoel als het niet lukt, is één van de beste methodes om te leren wie je zelf bent en om eerlijk te zijn tegenover jezelf. En daarin met jezelf ook in de focus te zitten daarin en je afwegingen te maken, je acties te voltooien en ze ook evalueren, zodat je kunt zien wat je vooruitgang is en/of wat er te verbeteren valt. Zonder direct perfectionistisch te zijn en met je adempauze's van rust.