De Reis door Jouw Zelf in Bewust Worden en het Her-Ontdekken en Her-Inneren wie Jij Bent in Essentie

Beste medemensen van de redactie van de Woonbond,

 

Ik had een prettig telefonisch gesprek met één van uw medewerksters, waarvoor ik zeer dankbaar ben, want er was eindelijk iemand die eens gewoon luisterde naar mijn verhaal. In dat gesprek heeft zij mij voorgesteld om een brief aan de redactie te sturen over wat ik te zeggen heb. Bij deze dus.

Vorig jaar per 1 mei heb ik een huis betrokken in Zuidlaren dat op de lijst voor afbreken staat. Dit wist ik, maar voor mij was het op dat moment het enige huis in de buurt van mijn kinderen wat ik nog betaalbaar kon huren in een buurt waar ik ook fijne mensen ken. Ik zou in de bijstand komen en daar zit ik nog steeds. Ik heb zo mijn eigen werkzaamheden en als rasechte participant en sociaal mens probeer ik van alles op te zetten voor werklozen, mensen met weinig geld, milieuvriendelijk enz. Naast nog heel andere werkzaamheden, maar daarvoor heb ik een duurzame en gezonde omgeving nodig, omdat ik anders niet aan die werkzaamheden toe kom en dat is dus nu weer het punt, want ik moet alweer vertrekken.

Vanaf het begin dat ik hier kwam te wonen ben ik gaan lobbyen bij de gemeente om propaganda te maken voor het opknappen van deze woningen en om deze buurt zelfvoorzienend te maken. En dan in alle opzichten die er maar te bedenken zijn tot de zorg aan toe. Er werd met een glimlach en ook wel enthousiasme naar geluisterd, maar gereageerd niet. Later heb ik ook geprobeerd de woningbouwvereniging van allerlei duurzame plannen te voorzien, in het belang voor de toekomst, maar hier al helemaal 0 op rekest.

Dit huis moet worden afgebroken, ik heb een huurcontract tot 1 juni dit jaar. Intussen heb ik wel de volle mep huur betaald voor een huis dat wel gebreken heeft. Verder heb ik geen huurbescherming gekregen met het tekenen van het contract, dus ik heb geen poot om op te staan wat betreft een andere woning. Wel heb ik huurpunten kunnen behouden, maar er zijn geen huizen in deze buurt die nog het liefst goedkoper zijn dan dit, zodat het te doen is. Bovendien heb ik niet eens het geld meer om nogmaals te verhuizen, want het inrichten van een woning zoals die nu gebouwd worden, kost geld. Mijn werkzaamheden doe ik overigens gratis, omdat het onbetaalbaar werk is en ik daarvoor eigenlijk precies in de goede buurt zit, maar valt dat weer weg, zit ik ook weer zonder mijn eigen werkzaamheden.

Nou ben ik al wel jaren aan het bekijken hoe het leven anders kan en zie ik zelf de problematiek ook al een hele tijd aankomen. Sterker nog, op ongeveer 15 jarige leeftijd had ik het al over zelfvoorzienend wonen. Door de maalstroom van het leven is dat een tijd uit zicht geweest, maar de laatste jaren hou ik me er steeds weer meer bezig en ben zelf ook behoorlijk actief in hoe ik het anders kan doen en dat doe ik ook, waar ik dat kan en zodat het mij niet of nauwelijks geld kost, wat gezond is voor mens en natuur en wat weinig moeite kost ook vooral, want ik heb meerdere malen in mijn leven moeten verhuizen en daarom ga je ook anders denken. Want het is geen pretje om steeds weer te moeten verkassen, vooral niet als je min of meer alleenstaand bent. Af en toe wat hulp van mensen en de rest kan je alleen doen en telkens weer verhuizen levert ook geen vaste kring mensen op waarmee je verder kunt en van wie je hulp kunt krijgen.

Nu is het zo dat ik altijd behoorlijk oplossingsgericht ben en behoorlijk verder kan kijken dan mijn neus lang is en met een praktisch inzicht in de maatschappij en het leven daarin.
Dan kom ik tot de conclusie dat niets werkt zoals het zou kunnen werken, om de simpele reden dat we veel te moeilijk doen en dat aan alles geld verdient moet worden over de rug van vele mensen heen.

Terwijl als je gebruik zou maken van natuurlijke elementen, die gewoon voorhanden zijn, je heel goedkoop kunt bouwen/verbouwen/renoveren. Hierdoor zouden de woonkosten enorm kunnen dalen, zou er een heleboel stress voor mensen weg gehaald kunnen worden, zou er een gezondere levensomgeving kunnen worden gecreëerd en zouden mensen weer nader tot elkaar kunnen komen. Hierdoor zouden gemeenten minder geld hoeven binnen te halen door subsidies aan te vragen en te verstrekken, zou de gezondheidszorg minder belast worden, hoeven we ons met z'n allen niet meer in zoveel vreemde bochten te werken om gewoon leuk te leven. Ook wordt hierdoor het milieu minder belast en zal alles ten goede komen aan ons welzijn en dat voor de toekomst van de mensen die na ons komen. Zelf heb ik kinderen op de wereld gezet en ik hoop toch dat zij ook nog een leven kunnen leiden op deze vervuilde planeet. Een erg belangrijk gegeven.

Ik heb me al zoveel jaren verdiept in gezondheid, ziektes, voeding, leefomgeving dat ik echt weet waar ik over praat. Bovendien kunnen mensen met het gebruik van andere ideeën weer aan het werk en dat is ook wel prettig, want het is nu eenmaal zo dat er steeds minder betaald werk is, daar hoeven we onze ogen niet meer voor te sluiten. Met een uitkering, liever nog een basisinkomen, moet je toch proberen rond te komen en recht op leven hebben we allemaal. Evenals recht op onderdak en gezond voedsel, warmte, zuiver water en zo nog een aantal basis dingen die voortkomen uit het besluit van de rechten van de mens.

Om even terug te komen op de woningbouw wil ik aankaarten dat er heel simpel met strobalen/leem gebouwd kan worden in Nederland. Simpele woningen, goed en duurzaam, geen brandverzekering nodig, want branden kan bijna niet. Andere verzekeringen zijn ook niet nodig, want alles goedkoop te vervangen. Flexibel ook nog, want er is snel iets bij gebouwd of afgehaald, net naar de wens van degene die het huis bewoont. Meubels kunnen zelfs ingebouwd worden, wat weer een heleboel sleepwerk scheelt en meer ruimte biedt om een kleinere woning heel goed en praktisch in te delen.

Neem daarbij alle zelfvoorzienende mogelijkheden, zoals gebruik van hemelwater en grondwater, composttoiletten (geen riolering nodig), electra op andere manieren opwekken, het gebruik van bv rocket stoves (zie info via internet, met cob materiaal inbouwen van een soort houtkachel waarop gekookt kan worden evenals verwarming met heel weinig brandbaar materiaal) en natuurlijk het zelf verbouwen van groente en fruit (dit kan ook door gemeentelijke plantsoenen daarbij om te toveren tot buurt moestuinen, zodat alle grond die er is benut kan worden), dan kom je tot heel andere vormen van samenleven. Mensen komen weer dichterbij de natuur, dus bij hun eigen natuur, en zullen zich veel prettiger gaan voelen. Hiermee bereik je ook dat criminaliteit af zal nemen (inmiddels bewezen) en er meer harmonie is in werk, wonen, leven.

Er zijn inmiddels vele mensen bezig in NL en in het buitenland om dit soort projecten van de grond te krijgen, maar het vlot gewoon niet. Domweg omdat niemand wil luisteren naar wat zij te zeggen hebben en dat daardoor regels en wetten veranderd moeten worden. Overigens regels en wetten die het leven uiterst complex maken en niet bijdragen aan die samenleving. Er zijn mensen die het zien, er zijn mensen die het niet zien. In ieder geval probeer ik het al jaren mensen in te laten zien, door voorbeelden te geven van mijn eigen leven en inspirerend daarin te zijn. Helaas kom ik nu ook niet verder en daarom deze brief.

Misschien dat jullie er aandacht aan kunnen besteden, want het is hard nodig om te laten zien dat ieder mens recht op leven heeft en niet dakloos op straat hoeft komen te staan.

En ik begrijp dat niet iedereen toe is aan zelfvoorzienend wonen en dit op deze manier ook zou willen, zoals ik voorstel, maar ik weet ook dat er heel veel mensen dit wel zouden willen en heel graag heel simpel en basic willen leven, omdat zij zien dat het zo niet verder kan. Het zou mooi zijn als er projecten van de grond konden komen waarin deze mensen de voortrekkersrol nemen en voorbeeld kunnen zijn van hoe het ook kan en daardoor perspectief geven op een toekomst.

Voor die mensen die in een regulier huis willen blijven wonen heb ik natuurlijk ook wel oplossingen. Ook daar kan veel zelfvoorzienendheid worden toegepast, zonder dat de huren weer omhoog moeten. Voor de meeste woningen geldt ook dat ze al lang afbetaald zijn en dat het onderhoud nauwelijks iets kost als ze dat een beetje duurzaam zouden doen tenminste. Het is toch ook van de gekke dat je telkens moet verkassen, iedere keer opnieuw geld en energie in een huis en tuin moet steken en dat het nooit jouw huis wordt.

Misschien moeten we wel naar vrij wonen, zonder geld, dan kunnen mensen gewoon ruilen en komt er weer meer beweging in alles. Hierin zouden ook de koopwoningen meegenomen moeten worden, want hier in het noorden staat bv heel veel gewoon leeg en dat is jammer. Ook het feit dat je niet samen kunt wonen met mensen in een gebouw/huis is heel vervelend. Vervelend omdat je dan je op je uitkering wordt gekort en vervelend omdat eenzaamheid daardoor toeneemt, dat zorg niet meer gedeeld kan worden en ook eventueel samen een maaltijd nuttigen al lastiger is. Een basisinkomen voor iedereen zou dit dan weer oplossen. Ik weet wel dat dit ook allemaal gecompliceerd lijkt, maar het kan een begin zijn voor een andere wereld. Ik denk ook dat als je mensen de verantwoordelijkheid geeft voor hun eigen huis ze er dan ook beter mee omgaan. Want als je er uit wilt en je hebt er een puinhoop van gemaakt, dan valt er gewoon niks te ruilen. Misschien is het nu nog te idealistisch, maar biedt het wel een weg om naar te kijken.

Ik hoor/lees graag in een reactie wat jullie er mee zouden kunnen doen.

 

PS Ik stuur hierbij een link naar een filmpje mee met wat inspiratie voor de woningbouw die ik ongeveer voor ogen heb:http://youtu.be/lhxX2U6Fsm8?list=UUesD1ydHNOGG2wwhRzMo2dw

Met vriendelijke groet,

Petra Meijer

 

PS. Deze brief heb ik in januari 2015 verstuurd. De jaren hieraan voorafgaand heb ik gemeente, verhuurders, dorpskrantjes en zoveel andere instanties, brieven verstuurd over hoe het WEL kan, maar het is om hopeloos en moedeloos van te worden, want niemand schijnt wakker te zijn en zich te beseffen wat er gaande is in deze wereld en hoe de machtssystemen werken en ten nadele van het leven werken.